sábado, 15 de septiembre de 2007

TUNÍSSIA

Els guerres cartaginesos pel nord d'Àfrica

Les imatges parlen per si soles. Ningú dubte de que són figures humanes d'homes en forma de putxinel·lis. Però vaig haver d'indagar sobre el seu significat i la seva confecció. Curiositat personal.
Anàvem tot passajant pel centre històric de Hammamet i un home gran amb barba blanca em va dir que ell es dedicava a confeccionar aquestes figures amb fusta d'olivera.
Són figures que recorden un passat antic quan els guerrers cartaginesos van arribar a les costes del nord de Tuníssia i van lliurar gran batalles per a colonitzar aquests territoris. Em va fascinar la unicitat de cada figura, el vestuari divers i colorista, l'ús del llautó per al guarniment de botes, ombreres, espases i escuts, les diferents textures de les robes, el maquillatge de les cares : celles, bigoti i barbeta ben marcades, la forma dels barrets a l'estil tunissià. I una cosa que no es pot veure en aquí és que també hi havia guerres de pell negra.
L'instint em va manar : foto !. El conjunt em va fer imaginar els exèrcits reals en marxa però per més que ho intentava només veia la debilitat d'un exèrcit d'una simple puresa artesanal. Una altra cosa és la realitat històrica dels cartaginesos i les seves gestes per aquestes contrades de la Mediterània que no conec suficient. Però les restes de la ciutat de l'imperi : Cartago, de debó que no són de llautó ni de fusta d'olivera, no són fruit d'un imaginari com ho poden ser les figures que veieu i que es venen com a souvenir d'artesania local.
Qui eren els cartaginesos ?

1 comentario:

Carme dijo...

ELS CARTA-GIN-ESOS com la mateixa paraula indica :
ESOS eran GIN-ecolegs amants d'escriurer CARTES
:)